Kreditværdighed

Del

Når man taler om lån, plejer man ofte at nævne ordet kreditværdighed. Det er dog ikke helt så enkelt at vide, hvad kreditværdighed faktisk indebærer, specielt hvis man er nybegynder indenfor lån og kredit.

Hvad der afgør din kreditværdighed, hvordan den måles, samt hvordan du kan forbedre den, vil vi kigge nærmere på i denne artikel

Hvad er kreditværdighed?

Man kan sige, at din kreditværdighed er en samlet bedømmelse din økonomiske status. De forskellige kreditselskaber benytter sig af denne bedømmelse for enklere at kunne afgøre, om du er en lempelig kunde eller ej. Man kan se det på denne måde:

  • Hvis du har en god økonomi, er fri for betalingsanmærkninger og gæld, samt har en stabil indkomst, så har du en høj kreditværdighed.
  • Hvis din økonomi er dårlig, dvs. hvis du har uregelmæssig indkomst, betalingsanmærkninger og/eller gæld, kan dette ses på din kreditværdighed, som bliver lavere.

Når vi taler om en god økonomi, behøver det ikke at betyde, at du har en høj indkomst, da din tilbagebetalingsevne kan være den samme, uanset om du tjener meget eller lidt.

Det handler først og fremmest om hvor godt du passer på dine penge, når det kommer til din økonomi. Der kigges på, om du har betalt dine regninger til tiden, hold dig fri for betalingsanmærkninger og ikke ansøgt om virkelig mange forskellige lån og kreditter.

Sådan afgøres din kreditværdighed

Så hvilke faktorer er det egentlig, der afgør hvor god din kreditværdighed er? Det kan faktisk være forskelligt få långiver til långiver, men i korte træk kigges der altid på kundens indkomster og udgifter, livssituation samt lån- og betalingshistorik.

Indkomster og udgifter

Man kigger på hvilke indkomster (både løn og eventuelle tilskud) og udgifter (leje, mad og andre omkostninger) kunden har hver eneste måned. Disse sættes derefter op i forhold til hinanden.

Når det kommer til indkomster tælles det hele med, det vil sige både løn og eventuelle tilskud, såsom børnetilskud eller SU. De udgifter der kigges mest på er boligomkostninger, mad og køretøjer.

Livssituation

Naturligvis påvirker din livssituation også din kreditværdighed. Hvis du har haft et stabilt arbejde i flere år og ikke har nogle børn i huset, forhøjes din kreditværdighed. Hvis du derimod skulle have mindre børn i huset, samtidig med din indkomst ikke er alt for høj, så mindskes din kreditværdighed.

Tidligere låne- og betalingshistorik

Hvis du tidligere har været ansvarsful når det kommer til dine afdrag, og du hverken har betalingsanmærkninger eller gæld, så påvirkes din kreditværdighed positivt.

Långivere kan godt lide kunder, der har styr på deres økonomi. Hvis kreditoplysningen til gengæld viser, at du ofte har været forsinket og både har betalingsanmærkninger og gæld, så forværres din kreditværdighed naturligvis.

Øg din kreditværdighed

Din kreditværdighed er en størrelse, der kan variere meget og derfor har du også mulighed for at forbedre den. Herunder giver vi dig nogle gode tips til, hvordan du kan gribe det an.

  • Luk de kreditter, du kan klare dig uden. Mange små lån og kreditter ser ikke godt ud i din privatøkonomi, så betal dem tilbage og luk dem så hurtigt som muligt.
  • Hav en stabil bolig. Banken og långiverne kan godt lide en stabil livssituation, og hvis du flytter rundt meget, kan dette påvirke din kreditværdighed på negativ vis.
  • Forøg din indkomst. Indkomst er ikke alt, når det kommer til kreditværdighed, men jo højere din indkomst, desto større chance har du for at låne penge. Find et arbejde med en højere indkomst eller tag et ekstra job.

Betal dine regninger til tiden. På denne måde reducerer du risikoen for at få unødvendige betalingsanmærkninger.