En hel del danskere lever over egen evne og det resulterer ofte i, at de lander i gældsfælden. Hvis man ignorerer sine regninger, tager dyre lån for at betale gammel gæld af og har et større forbrug end man man egentlig har råd til, er gældsætning uundgåeligt.

Programmet Luksusfælden viser tydeligt hvor galt det faktisk kan gå, hvis man ignorerer sit økonomiske ansvar og ikke tager hånd om konsekvenserne.

Vi gætter på, at du ikke allerede har sat dig i gæld og vil gøre alt hvad du kan for at holde dig så langt væk fra gældsfælden som muligt. Derfor har vi samlet denne hjælpsomme guide, så du aldrig nogensinde lander i gældsfælden.

Sådan undgår du gældsætning

Læg et budget

Kig på dine indkomster og udgifter hver måned. Hvor meget har du til overs hver måned efter alle regninger er betalt? Hvis du planlægger at tage et lån online, er det dette beløb, der afgør, hvorvidt du har råd til at låne penge eller ej.

Betal dine regninger med det samme

Ved at betale dine regninger med det samme, mindsker du risikoen for at glemme at betale dem. Samtidig skal du ikke stresse over regninger og have dem i baghovedet hver eneste dag. Desuden kan vi garantere, at du vil bruge dine penge med god samvittighed, når du har betalt dine regninger.

Gem kvitteringen

Gem alle dine kvitteringer du har tilovers efter dine indkøb og gennemgå dem på en enkelt dag i slutningen af måneden. På den måde vil du finde ud af præcis, hvordan du bruger dine penge. Når du ved det, så ved du også på hvilke poster, du kan spare penge den kommende måned.

Spar op til en buffer

Hvis flere mennesker havde en buffer, ville en hel del gældsætning kunne undgås. En buffer er en opsparet som penge, der fungerer som et økonomisk sikkerhednet til uforudsete udgifter. Du kan tage af din buffer, hvis du eksempelvis ikke har råd til at betale din månedlige ydelse på dit lån i tide, eller hvis din bil bryder sammen lige pludselig.

Ny afbetalingsplan

Hvis du har taget et privatlån og du mærker, at det begynder at blive lidt stramt med afbetalingen, bør du kontakte din långiver så hurtigt som muligt og blive enige med dem om en ny afbetalingsplan.

Hvis sagen allerede er landet hos inkasso, er det også muligt at få en ny afbetalingsplan hos dem. Det er om at handle nu, for der må ikke gå for lang tid inden du kontakter dem.

Låneforsikring og a-kasse

Hvis du planlægger at tage et lidt større privatlån, kan det være en god idé at tage et lån med forsikring. Denne type forsikring hjælper dig med at betale lånet af, hvis du nu skulle blive ufrivilligt arbejdsløs. Desuden kan det også være en god idé at blive medlem af en a-kasse.

Mindsk dine udgifter

Hvis du har en lidt anstrengt økonomi, kan det være en god idé at finde steder, hvor du kan spare penge. Det er ikke ligeså sjovt at spare penge, som det er at bruge dem, men det er en bedre løsning end at gældsætte sig.

Desuden kan du gennemgå dine faste udgifter, såsom abonnementer og services, som du betaler til hver eneste måned. Der er tale om hjemmetelefon, streamingtjenester og fitness-kort.

Måske kan du finde et billigere telefonabonnement for at mindske dine udgifter?